Suplementacja i sport, zawsze w parze

jaką organizm może przyswoić przez trawienie. Wartość energetyczna wyrażana jest w kilokaloriach (kcal) i kilodżulach (kJ). Jedna kilokaloria żywieniowa (1 kcal lub 1000 kalorii) to ilość dostępnej przez trawienie pożywienia en

Suplementacja i sport, zawsze w parze Jednym z silnie rekomendowanych rodzajów białek jest białko serwatkowe. Takie białko można nabyć np. w .

Kalorie- definicja

Wartość energetyczna ? ilość energii w danym produkcie jaką organizm może przyswoić przez trawienie. Wartość energetyczna wyrażana jest w kilokaloriach (kcal) i kilodżulach (kJ).

Jedna kilokaloria żywieniowa (1 kcal lub 1000 kalorii) to ilość dostępnej przez trawienie pożywienia energii (ciepła), jaka podniesie temperaturę jednego kilograma wody o jeden stopień Celsjusza.

Niektórzy obstają przy konwencji pisania Kaloria wielką literą, dzięki czemu jedna Kaloria pożywienia jest równa 1000 kalorii (pisanych małymi literami), ale konwencja ta na ogół nie znajduje zwolenników.

Duża Kaloria zwana jest też kcal, aby wyraźnie zaznaczyć, że jest 1000 razy większa od małej kalorii, często spotykanej w chemii i fizyce. W rezultacie przedrostek kilo- nie jest używany przy dużych Kaloriach.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wartość_energetyczna


Low impact aerobik

Low impact aerobik ? ćwiczenia, w których bierze udział duża grupa mięśni i w których przynajmniej jedna noga ma cały czas kontakt z podłogą. Są to ćwiczenia o stosunkowo małej intensywności. Tego rodzaju ćwiczenia powstały ze względu na mniejsze ryzyko kontuzji w porównaniu z metodą Hi impact. Ćwiczenia są raczej proste, dostosowane do osób początkujących. Opierają się na tak zwanej pozycji bazowej ciała, czyli lekko ugiętych kolanach i ramionach, wysuniętej do przodu miednicy oraz napiętych mięśniach pośladków i brzucha. Zapobiega to nadmiernemu obciążeniu stawów. Low impact to ćwiczenia idealne dla osób starszych, ociężałych czy nawet kobiet w ciąży.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Aerobik


Rodzaje białek

Samych odżywek białkowych jest dużo rodzajów i typów. Dzielą się na materiał z którego zostało pozyskane samo białko i mamy tutaj białka zwierzęce, najczęściej wołowe oraz roślinne (tutaj dominuje soja). Różne źródła białek dostarczają innych aminokwasów do mięśni i wszystko zależy od tego czy jesteśmy weganami, czy odżywiamy się bez ograniczeń.

Kolejną kategorią podziału białek jest podział ze względu na wchłanialność, a raczej jej tempo. Wolno wchłanialne białka, które stosuje się jak antykataboliczne środki oraz uzupełnienie diety w białka. Mamy tutaj np. izolaty białka mleka, białka sojowe, owoalbuminę itd. No i sa jeszcze białka szybkowchłanialne i tutaj króluje białko serwatkowe głównie izolaty i hydrolizaty.